Tento kachlový sporák je otevřený ze tří stran. Z jedné strany je přizděna lavice.
Kachlové sporáky
- nejčastěji používané topidlo
- neodmyslitelná součást vesnických stavení
- peče, vaří, suší, ohřívá vodu a topí
- sporák byl, je a bude ústředním bodem kuchyně
Sporák zvláště kachlový je již několik století jedním z nejdůležitějším zařízením. Umí totiž neuvěřitelné množství věcí. Dokáže vyhřát rozlehlou kuchyň, někdy i celý dům, když se v něm pořádně zatápí. Jeho plotna je připravena vařit a smažit ihned po zatopení. Trouba dokáže nejen krásně upéct buchty, ale i kuře upečené v kachlovém sporáku má úplně jinou chuť, než z plynové nebo el. trouby. Bývá zde také zabudovaný kamnovec, což je zařízení na ohřev teplé pitné vody. V mnoha moderních sporácích jsou nainstalované topné vložky, které se používají na ústřední vytápění objektu.